Öland är en vacker ö placerad i Östersjön. Med både båt- och broförbindelse är det lätt att ta sig dit, och det finns mycket att göra samt se på ön. Här får du några tips på saker som kan vara bra att ha koll på om du ska semestra på Öland.

Boendeformer

På Öland finns det flera olika boendeformer man kan välja på som turist. Ett alternativ är att ta med egen husvagn, husbil eller ett tält för att campa. Det finns också hotell, vandrarhem och ett flertal stugor man kan hyra. Det kan dock vara klokt att boka i god tid. Särskilt under sommaren blir det snabbt fullbokat.

Aktiviteter

På Öland finns det en hel del aktiviteter man kan ta del av oavsett när man väljer att semestra där. Under sommaren är stränderna ett givet val, liksom aktiviteter som volleyboll samt minigolf. Det finns också en gård som föder upp kameler och andra djur. Dit är gäster välkomna för att hälsa på djuren och för att handla i gårdsbutiken. På Öland finns också gott om mysiga butiker och ett flertal restauranger. Missa inte de kända öländska kroppkakorna! Under hösten hålls också en stor skördefest med konstrunda där hela ön ställer ut bilder, skulpturer och annat.

Sevärdheter som inte heller bör missas är Borgholms slottsruin, Solliden samt öns två fyrar.

När passar det att semestra här?

På Öland kan man semestra när som helst under året. Sommaren och de dagar skördefesten pågår är dock utan tvekan de allra populäraste semesterperioderna. Det är dock en vacker ö året om, och flera sevärdheter har öppet även mitt i vintern. Gillar man natur och är intresserad av fåglar kan det absolut rekommenderas att man besöker Öland även utanför semesterperioderna. Ottenby på södra delen av ön kan särskilt rekommenderas för personer intresserade av fågelskådning.

Bra att tänka på

Öland är en ö som verkligen passar för alla, oavsett ålder. Det finns mycket att se samt göra. Det kan dock vara klokt att ha i åtanke att det kan bildas en del köer, framför allt under skördefesthelgen. Då kan det vara flera timmars kö bara för att komma över bron till fastlandet. Det kan vara ansträngande och dessutom är det inte möjligt att få tag i en toalett under tiden. Se därför till att förbereda familjen ordentligt, och åk gärna innan köerna blir för långa. Ibland kan det rent av vara bättre att stanna på Öland en dag extra för att undvika köerna.

Sol och bad

Under sommaren är Öland väldigt trevligt att besöka för sol och bad. Det finns långa stränder med långgrunt vatten. Dessutom kan man välja mellan sandstrand, stenstrand och klippor. Man ska dock vara medveten om att det är havet man badar i. På vissa ställen kan strömmar förekomma. Det kan också vara så att det blir algblomning i vattnet. Då är det olämpligt att svälja vattnet och barn bör inte bada. Vattnet blir också giftigt för djur, och om man har en hund kan den rent av dö om den får i sig vattnet.

Similar Posts