Om du planerar att besöka Öland finns det ett par olika ställen du verkligen måste ha koll på. De flesta av dem är inte dyra, eller rent av helt gratis att besöka. Här tar vi upp fem av de måste du som turist absolut inte vill missa.

Kroppkakor

De öländska kroppkakorna är kända över hela Sverige och även i andra delar av världen. Kroppkakorna tillverkas av bland annat potatis och mjöl. De har en fyllning av fläsk samt lök. På Öland finns ett flertal ställen där det säljs kroppkakor och där man kan sitta ner i trevlig omgivning och njuta av maten.

Besök stränderna

En annan sak Öland är berömt för är de långa, fina stränderna. Många gånger har de också tillhörande campingplatser. Att inte förglömma är de två fyrarna, en i nordlig och en i sydlig ände av ön. Båda ligger vid stränder som är trevliga att bada på. Flera av stränderna är långgrunda, men på vissa ställen kan det finnas strömmar. Några av stränderna har sandstrand, andra stenstrand och vissa klippor. Det finns också hundbad på ön. Att tänka på är att Öland ligger i Östersjön och kring ön kan det förekomma algblomning under vissa delar av sommaren.

Hälsa på kameler

I Alböke finns det en gård där kameler, getter, får och höns föds upp. Just kameler är kanske inte den vanligaste djursorten att se på gårdar i Sverige. Här går det utmärkt att hälsa på djuren, det anordnas turridning och man kan köpa produkter i gårdsbutiken. Kamelgården har öppet under större delen av året och många aktiviteter sker utomhus. Även vid dåligt väder brukar gården ha öppet för besökare. Det kan dock vara klokt att komma ihåg att många besöker gården och det kan vara klokt att vara där i god tid för att hinna se allt man vill.

De gamla kvarnarna

Runt om på Öland finns gamla väderkvarnar. De flesta är mycket bra underhållna och kanske mest kända är kvarnarna i Lerkaka. Kvarnarna här är bland de bäst underhållna på ön. Där finns också en fin rastplats där man kan övernatta, eller bara stanna för en fika. Just i Lerkaka brukar minst en av kvarnarna stå öppen dygnet runt så att man kan gå in i den och titta. Det finns också en linbastu nära kvarnarna där man också kan gå in och titta.

Alvaret

Allvaret är ett kargt landskap som täcker en stor del av Öland. Det består av ett tunt lager gräs och annan växtlighet som lever på kalkstensberggrund. Marken är inte lämplig för odling och det är bara de tuffare växterna som överlever här. Många bönder använder sig av Alvarets mark, och de låter sina djur beta där under sommaren. Det bidrar också till att marken hålls öppen. På Alvaret finns en helt unik flora, och under våren samt sommaren finns ett flertal arter som endast växer där. Så är till exempel fallet med flera olika orkidéarter. På Alvaret finns också flertalet fågelarter som sånglärka, storspov samt ljungpipare.

Similar Posts