Att spela padel på Öland är ett nytt tillägg på listan över saker att göra på Öland. Detta spel har snabbt blivit populärt, och du kommer att finna dig själv i att njuta av det tillsammans med svenskar unga och gamla. Är du sugen på att börja spela padel? Här hittar du massor av padelutrustning och skor för padel.

Så kom padeln till Sverige

Spelet introducerades till Sverige av den fransk-kanadensiske padelspelaren Laurent Viéville. Han tillbringade flera år med att utöva sin favoritsport (som har sitt ursprung i Spanien) i Spanien innan han tog med sig den tillbaka till Frankrike där han grundade en akademi som ägnar sig åt att utbilda personer om denna dynamiska sport. Viéville sökte senare upp andra spelare i Kanada som delade hans kärlek till sporten så att de kunde spela tillsammans. Efter att ha fått tillräckligt med intresse från människor i sin region beslutade de att bilda ett förbund med planer på att föra sporten över havet.Det är tack vare Viéville som vi nu har en padelklubb i Ölands huvudstad Borgholm.

Vad är Padel?

Padel liknar andra racketsporter, som tennis och squash, där spelarna försöker slå bollen förbi sina motståndare med hjälp av en racket. Den stora skillnaden med padel jämfört med dessa sporter är att fötterna inte får lämna marken när man slår bollen, utom vid vissa tillfällen. Detta skapar en intressant dynamik där spelarna kan röra sig mer fritt på planen utan att behöva speciella skor eller utrustning.

Hur spelar man padel?

Spelet spelas på en plan som är omgiven av fyra väggar eller sidoväggar, så kallade ”frontis”, medan det inte finns några begränsningar för hur högt upp man kan nåmed racket. Banan är mycket större än en tennisbana, 36×18 meter, och det finns två huvudområden: ”spelzonen” och ”volleyzonen”. Du måste vänta i din egen spelzon tills det är din tur att serva. När du slår bollen i volleyboll (när den studsar en gång på varje sida av nätet) delar båda spelarna denna zon och kan röra sig fritt för att försöka returnera bollen. Detta ger ett spel med mycket action där du får springa runt mycket mer . Det finns fyra typer av service som kan utföras under spelets gång – service genom underhandsslag, service genom rotation, service genom lång pimpel eller slice, eller genom att slå bakom motståndaren utan att låta denne fåtill bollen.

Spelet är mycket komplext, delvis för att det är möjligt att förbättra sin spelnivå genom att lära sig nya tekniker. För nykomlingar är dock det viktigaste att komma ihåg att man måste vänta i sin egen spelzon tills det är ens tur att serva.

Kom ihåg att padel inte bara är ett spel, det är också bra motion – en sport med ett socialt syfte! Så ge dig ut och börja roa dig!

Similar Posts